7 Ocak 2017 Cumartesi

RTOS (REAL TIME OPERATING SYSTEM)


RTOS (REAL TIME OPERATING SYSTEM)

Mikrodenetleyiciler, aynı anda bir komut satırını işletebilen entegrelerdir.

 Yukarıda sonuz döngü içine giren mikrodenetleyici ilk olarak birinci komut satırını işler sonra ikinci komutu daha sonra üçüncü komutu işler. Yani işleri sırayla yapar.


Örneğin; ardiuno’da loop fonksiyonun içine iki adet sonsuz döngü yerleştirelim. Mikrodenetleyici ilk sonuz döngüye girdiğinde oranın içindeki komutlaru sırayala işler fakat ikinci sonuz döngüye birinci döngüden çıkamadığı için oradaki görevleri işletemez.  

RTOS, mikrodenetleyicilerin içine gömülen bir işletim sistemidir aynı windows, linux gibi. RTOS’un en önemli özelliği görevleri parelelmiş gibi yapma yeteneği olmasıdır, bu özelliğiyle FPGA benzetebiliriz. Örneğin, Bilgisayarda müzik dinliyorsunuz spotify’de bir yandada internette gazete okuyorsunuz. Bilgisayarda bu işler parlelmiş gibi yapılıyor. İnternette gezereken internet sayfanız donsa bile veya internet sayfanız geç açılsa bile arka tarafta siz şarkınızı gayet akıcı bir şekilde dinliyor olacaksınız. Bu iki görevi yani yazılımda sanki iki farklı while sonsuz döngüsünde olduğunu düşünün. Yani bilgisayar iki farklı sonuz döngüyü aynı anda çalıştırıyor. Aynı bu yapıyı mikrodenetleyicilerdede RTOS sayesinde yaptırabilirz.

RTOS, sayesinde iki veya daha fazla sonsuz döngüyü aynı anda çalıştırabiliriz.




Yukarıdaki resimde RTOS ile çalışan iki farklı sonsuz döngü içersinden alınan iki sinyal görülmektedir.

Birinci sinyal sdkart’a data yazma zamanını, ikinci sinyalde her 6 ms’da ekg devremizden örnekleme aldığımızı düşünelim. Burada yapılan iş 6 ms örnekleme alıp onu sd kart’a yazmak fakat bunu RTOS’suz yaparsak 1.sinyalde A1’den A2’ye kadar lojik bir seviye olmuştur. Yani, sd karta yazma işi uzun sürmüş yaklaşık  60 ms. RTOS’suz yaptığımız düşünürsek 60 ms’de biz 6 adet ekg verisini kaybetmiş oluruz çünkü tek bir sonuz döngü içinde olacak önce ekg datasını okucayacak sonra onu sd kart’a kaydedecek. Kaydetme işi uzun olduğundan okuma yapıyacak ve bu durumda datalar eksik yazılacaktır.

Fakat bunu RTOS kullanarak yaparsak bu başımıza gelmeyecek. İkinci sinyalde de bu görülmektedir. A1 ve A2 süresi uzun sürse bile biz örnekleme alacağız yani datalarımız kaybolamayacak.  Burada iki farklı sonsuz döngü olacak. Birinci döngüde sd karta yazacak, ikinci döngüde örnekleme alacağız kesintisiz.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder