21 Ocak 2015 Çarşamba

Durum Cayrosu(Artificial Horizon)




Durum cayrosu
 1. Bayrak
2. Uçak maketi
3. Ayar düğmesi
4. Kayış (yaw) göstergesi
 
Yan taraftaki resim de durum cayrosu veya diğer adıyla artifical horizon gösterilmiştir. Wikipedia'dan alıntı yaparak, Durum cayrosu veya durum göstergesi, pilota uçağın Dünya'ya göre oryantasyonu konusunda bilgi veren  uçuş göstergesi. Sunî ufuk olarak da bilinir.

Durum cayrosu en basit haliyle; yeri sembolize eden koyu kısım, gökyüzünü sembolize eden açık renk kısım ve bunların birleşimi (suni ufuk) üzerinde bulunan bir uçak maketinden meydana gelir. Pilota uçağın yatışı ve yunuslaması konusunda bilgi verir.

Bu sistem, Uçağın ufkana göre olan pitch(uçağın burunun aşağıya veya yukarıya kalkması) ve roll(uçak sağa veya sola yatması) hareketini gösteren ve jiroskopik sistemle çalışan bir göstergedir.










Bu çalışmada benim amacım geçen yazımda anlattığım MPU6050'yi Ardiuno ile kullanarak ve Processing diliyle tasarlanmış olduğum durum cayrosu göstergesi(Artifical Horizon) arasında serial port ile bağlantı yaparak aynı uçaklarda olduğu gibi bir durum cayrosu tasarlamak.

Benim Tasarlamış Olduğum Durum Cayrosu 

Ben sadece Pitch ve Roll hareketleri kullandım bu çalışmada. Ardiuno ile yapmamın sebebi yine bu proje de kodların herkese açık olmasından.

Bu çalışmada yazdığım kodları ben direk olarak yazdığım gibi yayımlamayacağım fakat şifreli dosya olarak ekleyeceğim. Eğer isteyen olursa benimle irtibata geçebilir bununla ilgili.

indir

Video


Kaynak
  1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Durum_cayrosu
  2. http://www.tayyareci.com/akademi/ucusgos1.asp

2 yorum:

  1. Çalışma prensibi nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, uçuşa ilginiz var mı? ulaşır mısınız? canbmk@gmail.com

      Sil